Intro

Pokok kurma atau tamar (bahasa Arab: تمر‎, Tamr; nama sains Phoenix dactylifera) merupakan sejenis pokok palma dalam genus Phoenix, ditanam secara besar-besaran untuk mendapatkan buahnya. Oleh kerana sejarah penanamannya yang lama, taburan asalnya tidak diketahui, tetapi mungkin berasal di suatu tempat di wahah gurun di Afrika utara, dan mungkin juga Asia barat daya. Ia merupakan pokok bersaiz sedang, tinggi 15–25 m, sering dikumpul dengan beberapa pokok dari suatu sistem akar tunggal, tetapi sering tumbuh secara tunggal juga. Daun adalah pinat, panjang 3–5 m, dengan durinya di petiole dan mempunyai sekitar 150 daun kecil; daun kecilnya adalah panjang 30 sm dan lebar 2 sm. The bidang penuh pada silara berjulat dari 6–10 m.


Sejarah kurma

Kurma telah menjadi makanan harian Timur Tengah untuk beribu-ribu tahun. Mereka dipercayai berasal dari sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dari Mesopotamia ke prasejarah Mesir, mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi pada penanaman kurma di Arabia timur pada 6000 SM (Alvarez-Mon 2006).

Pada zaman kemudiannya, suku Arab menyebar kurma di sekitar Asia Selatan & Tenggara, Afrika utara, dan Sepanyol. Kurma diperkenalkan di Mexico dan California oleh orang Sepanyol pada 1765, sekitar Misi San Ignacio.

Buah

Gugusan kurma bergantung dari tandannya
Kurma kering, (bahagian boleh dimakan)
Nilai khasiat per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 280 kcal 1180 kJ
Karbohidrat 75 g
- Gula 63 g
- Dietary fibre 8 g
Lemak 0.4 g
Protein 2.5 g
Air 21 g
Vitamin C 0.4 mg 1%
Mangan 0.262 mg
Percentages are relative to US
recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database
Sebiji kurma Medjool (kiri) dan Khadrawi (kanan).

Buahnya adalah sebiji pepauh digelar sebagai sebiji kurma. Ia berbentuk bujur-silinder, panjang 3–7 sm, dan garis pusat 2–3 sm, dan apabila matang, berjulat dari merah ke kuning muda pada warna, terpulang pada kelainan. Kurma mengandungi suatu biji benih tunggal panjang sekitar 2–2.5 sm dan tebal 6–8 mm. Tiga kumpulan usaha utama pada kurma bermuncul; lembut (contohnya 'Barhee', 'Halawy', 'Khadrawy', 'Medjool'), semi-kering (contohnya 'Dayri', 'Deglet Noor', 'Zahidi'), dan kering (contohnya 'Thoory'). Jenis buah terpulang kepada kandungan glukosa, fruktosa dan sukrosanya.

Pokok Kurma adalah dioecious, dengan berpisahan tumbuhan jantan dan betinanya. Mereka dapat dibesarkan secara mudah dari biji benih, tetapi hanya 50% dari seedlings akan menjadi betina dan oleh itu berbuah, dan kurma-kurma dari tumbuhan seedlings ialah seringnya lebih kecil dan berkualiti kurang baik. Kebanyakan ladang komersil oleh itu menggunakan cuttings dari hasil heavily cropping, pada utamanya 'Medjool' oleh kerana hasil ini mengeluarkan yields tinggi pada buah yang besar dan manis. Tumbuhan membesar dari cuttings akan berbuah 2-3 tahun lebih awal daripada tumbuhan seedling.

Kurma adalah secara kebiasaan berpolinasi angin tetapi dalam horticulture oasis tradisional dan kebun komersil moden mereka berpolinasi keseluruhannya secara manual. Polinasi kebiasaan bermuncul dengan bilangan sama tumbuhan jantan dan betina. Meskipun, dengan bantuan, sebiji jantan akan mempolinasikan ke atas 100 betina. Sejak jantannya dinilaikan hanya sebagai pemolinasi, ini membenarkan penanam untuk menggunakan sumber mereka untuk lebih pengeluaran buah pada tumbuhan betina. Sesetengah penanam tidak akan mengekalkan mana-mana tumbuhan sebagaimana bunga jantan diadakan di pasaran tempatan pada masa polinasi. Polinasi manual dilakukan dengan buruh bermahir pada tangga, atau di sesetengah kawasan seperti Iraq, mereka memanjat pokok menggunakan alat pemanjat khas yang wrap keliling batang pokok dan belakang pemanjat untuk membuatnya bercantum pada batang pokok sementara memanjat. Kurang seringnya debunga akan ditiup ke bunga betina dengan mesin angin.

Hasil Partenokarpi wujud tetapi buah tidak berbiji adalah lebih kecil dan berkualiti lebih rendah.[perlu petikan]

Proses matang kurma terdiri dari empat peringkat, ia dikenali di seluruh dunia dengan nama Arabic mereka kimri (matang), khalal (saiz-penuh, rangup), rutab (masak, lembut), tamr (masak, keringan-matahari). Sebiji portion 100 gram pada kurma segar adalah sumber premium vitamin C dan membekalkan 230 kcal (960 kJ) tenaga. Sejak kurma mengandungi sedikit air, mereka tidak menjadi lebih berkonsentrasi pada pengeringan, walaupun vitamin C adalah hilang dalam prosesnya.

Kurma adalah tanaman tradisional di Iraq, Semenanjung Arab, dan Afrika utara barat ke Maghribi dan telah dijelaskan di tempat-tempat dalam al-Quran. Dalam negara Islam, kurma dan yogurt atau kadang-kadang susu adalah suatu hidangan tradisional pertama apabila matahari membenam sewaktu Ramadan. Kurma (terutamnya Medjool dan Deglet Noor) adalah juga dikeluarkan di California selatan dan Arizona di Amerika Syarikat.

Pokok kurma dapat mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam sebelum ia berbuah, dan mengeluarkan viable yields untuk tuaian komersil di antara 7 ke 10 tahun. Pokok kurma matang dapat mengeluarkan 80-120 kilogram (176–264 lb) kurma musim tuai, walaupun mereka tidak semua masak pada waktu yang sama jadi beberapa tuai diperlukan. Untuk mendapatkan buah berkualiti pasaran, sikat-sikat kurma haruslah nipis dan dimasukkan ke dalam beg atau ditutupi sebelum masak supaya buah yang lainnya membesar dan dilindungi dari cuaca & haiwan perosak seperti burung.

Hasil kurma

Kebun pokok kurma, Boumalne, Maghribi

Sebilangan besar hasil kurma dibesarkan. Yang terpenting adalah:

 • Aabel - umum di Libya
 • Ajwah - dari pekan ‘Ajwah di Saudi Arabia, ia adalah tajuk suatu hadith masyhur nabi Muhammad.
 • Al-Barakah - dari Saudi Arabia
 • Amir Hajj atau 'Amer Hajj' - dari Iraq, ini adalah lembut dengan suatu kulit tebal dan isi tebal, kadang-kadang digelar "kurma pelawat" kerana ia adalah suatu buatan dikhidmatkan ke tetamu.
 • 'Abid Rahim (bahasa Arab: عبد رحيم‎), dari Sudan
 • Barakawi (bahasa Arab: بركاوي‎), dari Sudan
 • Barhee atau (barhi) (dari bahasa Arab barh, suatu angin panas) - ini adalah hampir bersilinder, amber ringan ke perang tua apabila masak; lembut dengan isi tebal dan perisa kaya. Salah satu dari kepelbagaian sedikit yang adalah bagus di tingkat khalal apabila mereka adalah kuning (seperti sebiji anggur segar yang bertentangan dengan yang kering, seperti sebiji kismis).
 • Bireir (bahasa Arab: برير‎) - dari Sudan
 • Deglet Noor (bahasa Arab: 'translusen' atau 'kurma cahaya') - sangat ternama kerana pusatnya kelihatan terang atau keemsan apabila dipegangkan di bawah matahari. Ini adalah kurma utama di Algeria, AS, dan Tunisia, dan di negara yang kemudiannya ia dibesarkan di oases pendalaman dan adalah hasil ekspot utama. Ia adalah separuh kering dan tidak terlalu manis.
 • Derrie or 'Dayri' (the 'Monastery' date) - from southern Iraq - these are long, slender, nearly black, and soft.
 • Maharani - developed by the Deval Family in Indio California USA from a seedling of 'Deglet Noor'. It is larger than 'Deglet Noor', somewhat softer and sweeter. It generally has a light tan top half and brown bottom half.
 • Ftimi or 'Alligue' - these are grown in inland oases of Tunisia.
 • Holwah (Halawi) (bahasa Arab: 'manis') - ini adalah lembut, dan sangat manis, kecil ke sedang pada saiznya.
 • Haleema - di Hoon, Libya (Haleema adalah nama seorang wanita)
 • Hayany - dari Mesir (Hayani) (Hayany adalah nama seorang lelaki) - ini adalah kurma merah tua dan hampir hitam dan lembut.
 • Iteema - umum di Algeria
 • Kajur - umum di Pakistan / India
 • Kenta - umum di Tunisia
Kurma Khadrawi
 • Khadrawy (bahasa Arab: 'hijau') - sautu hasil digemari oleh banyak orang Arab, ia adalah sebiji kurma yang lembut dan sangat gelap.
 • Khalasah (bahasa Arab: 'kuintesens') - salah satu hasilan kelapa kurma yang termasyhur di Saudi Arabia, masyhur dengan tingkat kemanisannya yang tidak tinggi atau rendah, oleh itu, sesuai dengan kebanyakan orang. Buahnya digelar 'Khlas'. Tempat masyhurnya adalah 'Huffuf' (Al-Ahsa) di Provinsi Timur Saudi Arabia (Al-Sharqheyah).
 • Khastawi (Khusatawi, Kustawy) - ini adalah kurma lembut utama di Iraq; ia adalah bersirap dan kecil pada saiznya, dianugerahkan untuk pencuci mulut.
 • Maktoom (bahsa Arab: 'sulit') - ini adalah sebiji kurma yang besar, merah-perang, kulit tebal, lembut dan manis-sedang.
 • Manakbir - sebiji buah besar yang memasak awal.
Kurma Medjool
 • Medjool atau (Mujhoolah) (bahasa Arab: 'tidak dikenali') - dari Maghribi, juga dibesarkan di AS, Saudi Arabia, Jordan dan Israel; sebiji kurma yang besar, manis dan succulent. Ia digelar tidak dikenali kerana orang yang memiliknua pertama kali tidak tahu spesisnya dan oleh itu memanggilnya tidak dikenali.
 • Migraf (Mejraf) - sangat masyhur di Yemen Selatan, dan adalah kurma yang besar dan amber-emas.
 • Mgmaget Ayuob - dari Hoon, Libya
 • Mishriq (bahasa Arab: 'Timur' - مشرق)‎ - dari Sudan dan Saudi Arabia
 • Nabtat-seyf - di Saudi Arabia.
 • Rotab - dari Iran, mereka adalah gelap dan lembut.
 • Sag‘ai - dari Saudi Arabia.
 • Saidy (Saidi) - lembut, sangat manis, ini adalah masyhur di Libya.
 • Sayer (Sayir) (bahasa Arab: 'umum') - kurma ini adalah jingga-perang tua, bersaiz sedang, lembut dan bersirap.
 • Sekkeri - (secara harfiah bergula) Kulit perang tua; sangat manis dan berisi lembut, dari Saudi Arabia.
 • Sellaj - di Saudi Arabia.
 • Tagyat - umum di Libya.
 • Tamej - di Libya.
 • Thoory (Thuri) - masyhur di Algeria, kurma kering ini adalah perang-merah apabila dirawat dengan suatu bloom biru dan mempunyai kulit yang sangat berkedut. Isinya kadang-kadang keras dan brittle tetapi perisanya dijelaskan sebagai manis dan berkacang.
 • Umeljwary - di Libya.
 • Umelkhashab - Kulit merah yang elok; masam manis, isi putih keras (Saudi Arabia).
 • Zahidi (bahasa Arab: '[Yang] zahid') - saiz sedang ini, kurma yang bersilinder, perang-emas muda yang semi-kering atau sangat bergula, dan dijual sebagai lembut, keras-sedang dan keras.

Ada lebih daripada cultivar dikenali 100 di Iraq.Templat:Clarifyme Ia harus dinyatakan, meskipun, bahawa suatu usaha dapat mempunyai berbagai nama terpulang pada tempatan.

Pengeluaran

Penjual kurma di souq lama di Kuwait City
Fail:2005date.PNG
Keluaran kurma pada 2005
Pengeluar Kurma Sepuluh Teratas — 2005
(1000 ton)
Iraq 7,170.00
Arab Saudi 4,970.49
Mesir 1,170.00
Bendera Iran Iran || align="right" | 880.00
Bendera the United Arab Emirates Emiriah Arab Bersatu 760.00
Templat:ALG 516.29
Pakistan 496.58
Bendera Sudan Sudan 328.20
Templat:LBY 150.00
Bendera China China 130.00

Jumlah Sedunia 16,696.56
Sumber:
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)
[1]

Iraq dahulu pernah menjadi pengeluar kurma utama tetapi pada masa kini bilangan pengeluaran dan ekspot kurma telah berkurangan.

Kegunaan makanan

Kurma-kurma yang kering atau lembut dimakan out-of-hand, atau pitted and stuffed dengan fillings seperti almonds, walnuts, candied orange and lemon peel, marzipan or cream cheese. Pitted dates are also referred to as stoned dates. Dates can also be chopped and used in a range of sweet and savoury dishes, from tajines (tagines) in Morocco to puddings, ka'ak (types of Arab breads and cakes) and other dessert items. Dates are also processed into cubes, paste, spread, date syrup or "honey" called "dibs", powder (date sugar), vinegar or alcohol. Recent innovations include chocolate-covered dates and products such as sparkling date juice, used in some Islamic countries as a non-alcoholic version of champagne, for special occasions and religious times such as Ramadan.

Dates can also be dehydrated, ground and mixed with grain to form a nutritious stockfeed. Dried dates are fed to camels, horses and dogs in the Sahara. In northern Nigeria, dates and peppers added to the native beer are believed to make it less intoxicating.

Young date leaves are cooked and eaten as a vegetable, as is the terminal bud or heart, though its removal kills the palm. The finely ground seeds are mixed with flour to make bread in times of scarcity. The flowers of the date palm are also edible. Traditionally the female flowers are the most available for sale and weigh 300-400 grams. The flower buds are used in salad or ground with dried fish to make a condiment for bread.

In India, North Africa, Ghana, and Côte d'Ivoire, date palms are tapped for the sweet sap which is converted into palm sugar (known as jaggery or gur), molasses or alcoholic beverages. In North Africa the sap obtained from tapping palm trees is known as lāgbī (disebut [laːgbiː]). If left for a sufficient period of time (typically hours-depending on the temperature) lāgbī easily becomes an alcoholic drink. Special skill is required when tapping the palm tree so that it does not die.

It is also used to make Jallab.

Kegunaan lain

Tunggul kurma menunjukkan struktur kayu

Biji benih kurma direndam dan dikisar untuk memberi haiwan makan. Minyak mereka sesuai untuk kegunaan sabun dan barang kemas. Mereka juga boleh proses secara kimia sebagai suatu sumber asid oxalic. Biji mereka kemudian dibakar untuk membuat arang untuk tukang perak, dan dapat digantung di rantai. Biji kurma juga dikisar dan digunakan dalam cara biji kopi, atau sebagai campuran ke kopi.

Daun pokok kurma digunakan untuk Palm Sunday dalam agama Kristian. Di Africa utara, mereka secara umum digunakan untuk membuat pondok. Daun matang juga digunakan untuk membuat tikar, skrin, bakul dan kipas. Daun diproses boleh digunakan untuk insulating board. Daun kering petiole adalah suatu sumber pulpa selulosa, digunakan untuk tongkat jalan, penyapu, fishing floats dan minyak. Sarung daun dihadiahkan oleh kerana wangian mereka, dan gentian mereka juga digunakan untuk tali, kain kasar, dan topi besar. Daun-daun ini digunakan sebagai suatu lulav dalam cuti Yahudi Sukkot.

Stripped fruit clusters digunakan sebagai penyapu. Di Pakistan, suatu sirap pekat berlikat diperbuat dari buah-buahan masak digunakan untuk suatu salutan untuk beg kulit dan paip untuk mencegahkan kebocoran.

Kayu pokok kurma digunakan untuk tiang dan rafters untuk pondok; ia lebih ringan daripada kelapa dan tidak berapa durable. Ia juga digunakan untuk pembinaan seperti jambatan dan aqueducts, dan sesetengah dhow. Kayu tertinggal dibakar untuk minyak.

Di mana tradisi kraf masih thrive, seperti di Oman, pokok kelapa itu masih lagi yang terversatile dari semua tumbuhan asli, secara virtual setiap bahagian pokok digunakan untuk membuat bahan fungsi berjulat dari tali dan bakul ke sarang lebah, bot nelayan, dan kediaman tradisional.[perlu petikan]

Kegunaan perubatan tradisional (herba)

Pokok kurma di Multan, Pakistan

Kurma mempunyai suatu kandungan zat tannin dan dapat digunakan secara perubatan sebagai are suatu detersive (mempunyai tenaga pembersihan) dan astringen pada masalah usus.[perlu petikan] Sebagai suatu penanaman, perebusan, sirap, atau pes, kurma dapat ditadbirkan untuk sakit kerongkong, demam selsema, bronchial catarrh, dan dibawakan untuk melegakan demam dan berbilangan pengeluhan yang lain.[perlu petikan] Satu kepercayaan tradisional adalah bahawa ia dapat mengurangkan akibat mabuk. Tepung biji benih juga digunakan pada sesetengah ubat tradisional.

Suatu perekat yang yang meleleh dari pohon wounded diemployed di India untuk merawat penyakit ciri-birit dan pembiakan-kencing.[perlu petikan] Akarnya digunakan pada sakit gigi. Debunga menghasilkan suatu prinsip estrogen, estrone, dan mempunyai suatu kesan gonadotropic pada anak tikus.

Penyakit

Pokok kurma adalah mudah termakan suatu penyakit bergelar penyakit Bayoud yang disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum. Penyakit ini, yang mematikan banyak usaha lebih lama yang popular seperti 'Deglet Noor', telah membawa ke suatu kekurangan besar pada pengeluaran di mana ia kini, terutamanya Maghribi dan Algeria barat. Meskipun, pencegahan usaha baru pada penyakit tersebut telah dibinakan.


p/s: harap maaf tak sempat nak edit bahasa, ejaan dsb. Sumber: wikipedia.com

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google
 • Furl
 • Reddit
 • Spurl
 • StumbleUpon
 • Technorati